U bent hier : Onthaal » Leven in Schaarbeek » Veiligheid en preventie » Politie - zone 5344

Politie - zone 5344

De hervorming van de Belgische politiediensten voorziet in de samensmelting van gemeentelijke, gerechtelijke politie en territoriale rijkswachtbrigades tot 196 lokale politiezones en een federale politie. De studie die dit nieuwe model invulling moest geven voor onze drie gemeenten, is op 1 februari 2001 van start gegaan. Na een grondige reorganisatie is onze lokale politie per 23 mei 2002 operationeel geworden.
De officiële code van de politiezone waaronder de gemeente Schaarbeek valt, is sindsdien 5344. Deze zone omvat de gemeentelijke politie van Evere, Sint-Joost-ten-Node en Schaarbeek, alsook de oude rijkswachtbrigade die voor de 3 gemeenten bevoegd was. Zij telt 5 wijkcommissariaten.

De nieuwe filosofie op het vlak van veiligheidsdiensten legt, via een systeem van decentralisatie en territorialisatie, de nadruk op buurtwerk. Opzet is met name zo veel mogelijk dezelfde politiemensen (alle politiefuncties dooreen) bij elkaar te krijgen op eenzelfde, zo klein mogelijk stukje grondgebied. Bedoeling hiervan is de relatie tussen de bevolking en de politiedienst te verbeteren, en de politie de kans te bieden een beter inzicht te krijgen in de noden van de burgers in wiens dienst de politie zijn werk vervult.

De belangrijkste functies worden die van inspecteur en die van wijkagent. Zij zijn uw aanspreekpunt: bij hen kan u terecht met alle zaken in verband met onveiligheid of andere problemen in uw wijk. Zij zullen uw informatie niet alleen noteren, maar zij zullen u ook informatie verstrekken over het politiewerk. Zij zullen u helpen wanneer dat kan, of zij zullen u naar de bevoegde diensten doorverwijzen.

Met het oog op transparantie en informatie naar het publiek heeft uw politiezone een eigen website

Daar vindt u onder meer:

  • de organisatie van het politiekorps;
  • de verschillende diensten met taakomschrijving;
  • de telefoonnummers van alle diensten;
  • preventietips;
  • de verschillende commissariaten en hun wijken;
  • een verslag van de jongste controleoperaties.

Indien u de politiediensten DRINGEND nodig hebt, is er een ZONALE DISPATCHING voor het grondgebied van de 3 gemeenten (Schaarbeek - Sint-Joost-ten-Node - Evere). Telefoonnummer: 02/249 22 11

Via dit nummer komt u rechtstreeks bij de politiediensten en kan u rekenen op snelle interventie.

Ook bestaat natuurlijk de mogelijkheid om rechtstreeks te bellen naar het nummer 101.

Politiereglement (november 2014)  

Protocolakkoord met betrekking tot de gemeentelijke administratieve sancties in geval van gemengde inbreuken

Laatste wijziging: 30/11/2015

Naar boven

Praktische info