U bent hier : Onthaal » Ontspannen in Schaarbeek » Ontspanning » Jumelages

Jumelages

Beyoglü (Turkije) - 2004

Al Hoceima (Marokko) - 2003

Prairie Village (Kansas) - 2000

Dardania (kosovo) - 1999

Vicovu de Sus (Roemenië) - 1989

Anyong (China) - 1985 

Québec (Canada) - 1976

Houffalize (Belgique) - 1952    

   
 

 

 

Januari 2004: jumelage met Beyoglü (gemeente Istanbul - Turkije)

Burgemeester Bernard Clerfayt werd op 19 en 20 september 2003 ontvangen door burgemeester Kadir Topbas van de gemeente Beyoglü met het oog op de jumelage tussen de Istanbulse gemeente en Schaarbeek. Schaarbeek en Beyoglü hebben een aantal punten gemeen:

 Oude wijken, die dateren uit het begin van de XIXe eeuw en die nog altijd de luister uit die tijd weerspiegelen. Nu zijn het volkswijken (beide gemeenten organiseren campagnes om de gebouwen te renoveren en te restaureren om de wijken er weer bovenop te krijgen).
 Een kosmopolitische bevolking.
 Een multireligieus profiel (de islam overheerst weliswaar, maar in Beyoglü zijn er ook een joodse wijk, talrijke synagogen, orthodoxe en katholieke kerken en gebedsplaatsen voor diverse andere godsdiensten).
 Alle stadskwesties die te maken hebben met mobiliteit en de toegang tot de stad (Beyoglü steunt actief de bouw van nieuwe openbare vervoerslijnen (nieuwe metro)).
 De aanwezigheid van talrijke culturele instellingen (in Beyoglü bevinden zich onder meer het cultureel centrum van Ataturk, het Institut français d'Istanbul, het Frans-Turks Galata College en andere).
Op basis van die punten van overeenkomst kreeg de gemeenteraad het voorstel om de gemeente Schaarbeek te laten verbroederen met de gemeente Beyoglü (Istanbul). Dankzij de veverbroederin kunnen beide gemeenten aan diverse projecten samenwerken: ervaringen delen inzake stadsrenovatie en restauratie van het erfgoed uit het begin van de XIXe eeuw, ervaringen delen over de herdynamisering van de winkelstraten, uitwisseling van cultuurbeoefening: uitwisselingen over de Turkse en Franse cultuur, muziek en literatuur, vergelijkend onderzoek van de onderwijssystemen en analyse van het succes van het Galata College, om in te spelen op de verwachtingen van Turkse ouders.

2003: Al Hoceima (Marokko)

De aardbeving in Al Hoceima trof ook enkele van onze Schaarbeekse medeburgers. De meeste Marokkaanse migranten komen immers uit het noordoosten van Marokko. In Schaarbeek zijn er heel wat migranten die daar nog familie hebben. Die emotionele betrokkenheid werd iets meer dan een jaar geleden vertaald in concrete actie, toen de schepen van solidariteit relaties aanknoopte met het gemeentebestuur van Al Hoceima. Die relaties leidden in februari vorig jaar, na een toespraak van de voorzitter van de stedelijke gemeenschap Al Hoceima voor de Schaarbeekse gemeenteraad, tot de jumelage van beide gemeenten.

Schaarbeek, dat zoals bekend over zeer beperkte financiële middelen beschikt, stelde vooral zijn competenties ter beschikking: een onbetwistbare knowhow inzake afvalverwerking, een degelijk netwerk van openbare bibliotheken, een harmonieuze coëxistentie van verschillende nationaliteiten en een dynamisch cultuurbeleid.

Na de schok van de aardbeving gaf Schaarbeek blijk van professionalisme en werkte het mee aan het coördineren van de hulp in Brussel. Met de steun van het Belgische Rode Kruis besloot onze gemeente om de heropbouw van de getroffen regio mee te begeleiden.

Schaarbeek wendde zijn competenties en energie aan om dit avontuur tot een goed einde te helpen brengen. Het was een verrijkende ervaring voor onze medeburgers ... aan beide zijden van de Middellandse Zee.

26 juni 2000:  "huwelijk" met Prairie Village (Kansas - USA) in de Trouwzaal van het gemeentehuis van Schaarbeek

Op 6 september 1945 verscheen generaal Dwight "Ike" Eisenhower op het balkon van het gemeentehuis van Schaarbeek om de overwinning te vieren. Plots zag deze republikein in hart en nieren een afbeelding van een ezel. Zoals iedereen weet is dit het symbool van de gemeente Schaarbeek (maar ook van de politieke tegenstanders van Eisenhower, de democraten!). Ike maakte er een opmerking over tegen de toenmalige burgemeester. Hij dacht dat het een vergissing was in het eerbetoon dat hij kreeg, tot hij vernam hoe sterk de ezel verbonden is met de geschiedenis van de gemeente. Vierenvijftig jaar later werd zijn kleindochter Mary Jane Eisenhower-Atawer in het spoor van de generaal ontvangen op het gemeentehuis. Zij was ontroerd en blij met de hommage aan haar grootvader en besloot de vriendschap tussen Schaarbeek en Kansas - vanwaar Ike afkomstig was - te bezegelen.

Via de vereniging "People to People" die Ike in 1956 oprichtte, werden vriendschapsbanden aangeknoopt tussen de Ezelstad en het gehucht Prairie Village (in de buitenwijken van Kansas City); op 26 juni 2000 werd het jumelagepact ondertekend.

Net zoals Ike is ook Ronald Shaffer, burgemeester van Prairie Village, een republikein. Maar hij voelde zich geenszins beledigd door de Schaarbeekse ezeldevotie. [...] Francis Duriau ontving de sleutels van Prairie Village (het symbool voor een nieuwe vriendschap die concreet vertaald werd door een uitwisseling van studenten en gemeentemandatarissen) evenals een aquarel die eraan herinnert dat het jonge gehucht (van amper 50 jaar) langs een route ligt die de pioniers vroeger gebruikten om het Westen te veroveren. [...] De gemeente Schaarbeek schonk een schitterend servies van kristal (glazen en karaf) met daarop het gemeentehuis van Schaarbeek en een plaquette waarop hetzelfde symbool gegraveerd staat. Een lekker streekbiertje was ook deel van het pakket.

26 mei 1999: jumelage met de wijk Dardania (Pristina - Kosovo)

Februari 1989: Vicovu de Sus (Roemenië)

Vicovu de Sus, een dorp van 13.000 inwoners (in 1990), bedreigd door vernieling door het regime van Ceaucescu, ligt ruim 400 km ten noorden van Boekarest, tegen het Karpatengebergte. Het werd geadopteerd in het kader van de Operatie Roemeense Dorpen, die eind 1988 opgezet werd.

Bijna 700 ton levensmiddelen, babyvoeding, kleren, speelgoed, geneesmiddelen en schoolmateriaal werden verzameld dankzij de genereuze giften van Schaarbekenaren die geraakt waren door de dramatische situatie van Roemenië in die tijd. Tussen 1988 en 1991 werden verschillende humanitaire konvooien opgezet.

1985: Anyong (China)

1976: Québec (Canada)

17 augustus 1952: Houffalize

Standbeel van Pogge in Houffalize

 

 

In de Cité des Nutons in Houffalize, helemaal beneden in de rue de Schaerbeek, staat een standbeeld van de kleine "Pogge". Dit werk van de beeldhouwer Louis Van Cutsem werd aan de Ardense stad geschonken ter gelegenheid van de jumelage met Schaarbeek.

 Maar de duivel mag weten hoe dit beeldje van onze lokale folklore daar komt te staan.
Wij moeten daarvoor teruggaan naar het einde van de tweede wereldoorlog, wanneer Houffalize, zwaar getroffen door de ombardementen, een nauwe band met Schaarbeek knoopte: op 5 maart 1945 bracht een colonne vrachtwagens, bestuurd door Burgemeester Dejase, hulp aan de inwoners van Houffalize. Deze mooie verstandhouding tussen beide gemeenten wordt vootgezet met een jaarlijks geschenk : de grote kerstboom die het Colignonplein siert en honderden kleine kerstbomen die de straten van de gemeente opvrolijken tijdens de eindejaarsperiode.

Laatste wijziging: 09/12/2014

Naar boven