Vrijwilliger in de Chauffoir, is dat iets voor u?

De Chauffoir, een dagopvang voor daklozen, slecht gehuisveste mensen of alleenstaanden, draait op volle toeren. Deze samenwerking tussen het OCMW van Schaarbeek en de Schaarbeekse afdeling van het Rode Kruis kan enkel werken met de hulp van tal van vrijwilligers. Ook u kunt een deel van uw tijd spenderen aan de meest behoeftigen.

De Chauffoir opende in november zijn deuren en zal eind april sluiten. “Sindsdien vangen we gemiddeld 270 personen per dag op,” aldus Michel Goedart, coördinator van de Chauffoir. "Twee weken geleden kenden we een piek van 324 personen op één dag! ”

Multitaskende vrijwilligers

Tal van vrijwilligers steken een handje toe om al deze mensen te kunnen opvangen. Een van hen is Charly, ouderdomsdeken van de vrijwilligers. “Hier zorgen we er van ‘s morgens vroeg voor dat de personen die we opvangen niets tekortkomen,” zegt hij. “We zetten koffie, dekken de tafels, delen soep uit, maar bestellen ook eten voor de volgende dagen. 

Momenteel zijn er elke dag 7 à 8 vrijwilligers aan de slag in de Chauffoir. Sommigen komen maar voor een uur of een voormiddag. Anderen, zoals Charly, zijn er bijna elke dag. “Ik ben gepensioneerd en heb dus veel tijd over. In de Chauffoir voel ik me nuttig. Het is beter dan thuis te zitten. ”

Over het algemeen komen nieuwe vrijwilligers altijd terug, er heerst een goede sfeer tussen de vrijwilligers en de mensen die we opvangen,” benadrukt Michel Goedart. “Belangrijk in de Chauffoir is de opvang van mensen, de gezelligheid en het menselijke contact,” vervolgt Elisabeth, ondervoorzitster van het Rode Kruis van Schaarbeek. “Sommige alleenstaanden komen wat tijd doorbrengen in de Chauffoir om van deze gezelligheid te genieten. 

De Chauffoir viert zijn 8ste verjaardag. Zonder het werk van al deze vrijwilligers had de Chauffoir niet zo lang kunnen bestaan. Tegenwoordig kunnen we rekenen op een team van vaste werknemers, aangevuld met een veertigtal vrijwilligers. Deze chemie maakt de Chauffoir tot wat het is. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.

U wil vrijwilliger worden in de Chauffoir?

Bel dan het nummer 0498/78 89 27 of ga naar de Chauffoir, Charles Gilisquetlaan 147.

De Chauffoir is open tot 28 april, van 8u30 tot 16u op weekdagen en van 8u30 tot 13u30 in het weekend.

De Chauffoir is op zoek naar  sokken, kleding en hygiëneproducten

Hij heeft grote behoefte aan:

  • sokken;
  • kleding (vooral voor mannen): onderbroeken, schoenen, jassen, broeken en hoeden;
  • hygiëneproducten (pleisters, ontsmettingsmiddelen, kleine zeepjes, handontsmettingszeepjes, tandenborstels, tandpasta's, scheermesjes).

Uw giften kunnen direct naar de Chauffoir worden gebracht (van maandag tot vrijdag, van 8u30 tot 16u ; zaterdag en zondag, van 8u30 tot 13u30).

Kleding kan ook naar de Vestiboutique gebracht worden: Anatole Francestraat 31, van maandag tot vrijdag, 9u-12u / 13u-16u30.

Hartelijk dank!